Ами ако детето си играе с “неправилните” играчки?

Това е малко като максимата “Розовото е за момиче, синьото – за момче”. Много родители се притесняват, ако синът им си играе с кукли и готварски комплекти, а дъщеря им – с колички и пистолети. Място за паника няма! В днешно време индустрията създава огромно разнообразие играчки за децата и целта е точно това: разнообразие, за да може малчуганите да опознават различни аспекти от света и обкръжението си, да се забавляват по многобройни начини.

Често в ранното детство детето прекарва най-много време с майка си, понякога с баба или леля. В този период най-близките хора от ежедневието определят света на малкото човече – то се отъждествява с тях и най-големите му амбиции се простират до това да прилича на тези близки и обични хора. А това се изразява в опити да прилича на тях в чисто ежедневните им дейности. Например, да се лакира като мама, да готви като баба. Да, понякога тези прояви са не само при момиченцата, а и при момченцата. Това не е непременно знак, че има нещо нередно в детето. То просто се възхищава от вас и иска да ви подражава. По същата логика, когато таткото е силен, умен и смел герой в очите на малката си дъщеричка, тя може да мечтае да стане умел шофьор като него или да упражнява неговата професия. И да изразява това в играта с “момчешки” играчки.

Неслучайно някои от най-добрите готвачи и модни дизайнери са мъже. Както и има невероятни жени спортисти, автомобилни състезатели и военни. Но за да постигне мечтите си човек, много по-лесно е, когато още в детството е бил насърчаван от близките си хора, вместо да му се насажда вина, че играе с “погрешните” играчки. Когато детето чуе нещо от рода на: “Ти да не си момиче да си играеш с това?” или “Колите са за момчета, защо ти е тази кола?”, у него се поражда усещането, че желанията му са погрешни, че не е нормално и започва да развива у себе си ниска самооценка.

Никой родител не желае рожбата му да се смята за глупава или неоценена, напротив. Затова внимателно подбирайте изразите си, когато смятате, че детето е на погрешен път. Насърчавайте го и чрез действия и игра му покажете кое е добро и лошо, редно и нередно. Децата са много по-умни, отколкото смятат големите. Те ще ви разберат, повярвайте в тях.

Възползвайте се от нашето предложение за безплатна доставка над 50лв до офис на Еконт или Спиди Отмяна