Как да стимулираме детето да чете?

Първо, нека уточним защо искаме да възпитаме читател. Казано е, че дете, което чете, ще стане възрастен, който мисли.

Разбира се, от малкото дете не се очаква да се интересува от класика и сериозна литература. Четенето дори на детски книжки стимулира въображението, разширява кръгозора и допринася за ограмотяването на детето. Но как да събудим любопитството му към книгите?

  1. Чрез личен пример. Ако детето често вижда най-близките от семейството да четат, то самото ще пожелае да го прави, за да прилича на мама/тати/баба.
  2. Разкрийте му вълшебството на литературата, като му четете. По една приказка или разказче преди лягане е чудесен начин за сплотяване и прекарване на качествено време с вашия мъник, а и ви дава още една обща тема за разговор.
  3. Красивите илюстрации – съюзник №1 за привличане на вниманието към някоя книга.
  4. Оставете детето само да си избере четиво. Заведете го в библиотека или книжарница и го оставете да направи избора си, без да критикувате или налагате мнение.
  5. Насърчавайте детето да ви разкаже какво е прочело, кое го е впечатлило и защо. Интересът ви към неговите дейности ще го накара да вярва, че те са смислени и значими.

Разбира се, всички деца имат различни интереси и дарби. Не бива да насочвате вашето насила към нещо, което му е неприятно. Но ако малкият човек редовно поема доза качествено четиво, несъмнено ще развие естетически вкус и критично мислене, които ще му бъдат от полза в живота.

Възползвайте се от нашето предложение за безплатна доставка над 50лв до офис на Еконт или Спиди Отмяна